De bouwcommissie van een wooninitiatief vertelt

Zonder de verschillende commissies en dus de betrokkenheid van de ouders kunnen we Woongroep Huizer-maatjes nooit realiseren. Gelukkig is er een groep enthousiaste ouders die zich hiervoor inzet. Zo hebben we ook de bouwcommissie, waar vier vaders zich buigen over, onder andere, de technische en functionele eisen van het neer te zetten gebouw. Eén van deze ouders, Roland Nooijens, vertelt welke uitdagingen en aandachtspunten zij op hun pad tegenkomen.

 

De bouwcommissie is vanaf 2016 al actief. Er is veel tijd gestopt in het nadenken over wat we voor de bewoners willen realiseren en wat haalbaar is. We hebben veel brainstormsessies en vergaderingen gehad, ook samen met de toekomstige bewoners. We spreken regelmatig met diverse experts en leveranciers en stemmen veel af met de gemeente, woningbouwvereniging en de architect. Daarnaast kijken we ook bij andere wooninitiatieven.

 

we zijn ook ouder

In de bouwcommissie zit nu één ouder met een technische opleiding als achtergrond. Daarnaast hebben de anderen ervaring met klussen of het begeleiden van een bouwproject. We merken dat, naast onze eigen kennis, het belangrijk is om externe mensen met technische kennis te betrekken. Om er zeker van te zijn dat we aan de juiste dingen denken, maar ook objectief kijken naar wat echt nodig is. Naast commissieleden zijn we ten slotte ook ouders van de toekomstige bewoners, en dan kijk je soms met een andere bril.

 

We hadden bijvoorbeeld in het begin bij veiligheid onze wensen zo hoog ingezet, dat de woning bijna op een ‘ondoordringbaar fort’ leek. Toch fijn als de begeleiding op elk moment precies weet waar je kind is. Toen we de vraag kregen waarom dat nodig was realiseerden we ons dat onze kinderen ook meer zelfstandig kunnen zijn. En dat een meer ‘open huis’ met de juiste beveiliging prima is.

 

Op dit moment zijn we het programma van eisen aan het afronden. Dat betekent dat de uitgangspunten op papier staan voor de woningbouwvereniging. Daarna wordt duidelijk wat we als woongroep zelf moeten bekostigen en wat door de woningbouwvereniging wordt betaald. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met hoe energie neutraal (duurzaam) we willen bouwen, maar ook hoever we willen gaan met de aanpassingen in het gebouw. Als we meer zicht hebben op deze financiën, dan kan de sponsorcommissie hier weer verder mee aan de slag.

 

de bouwcommissie gaat ook over deurklinken

Maar ook dan is de bouwcommissie nog lang niet klaar, want de inrichting en de tuin moet worden voorbereid. Voor het meedenken over de ‘vaste’ inrichting (zoals vloeren, deurkrukken, keukens, badkamer etc.) en de tuin hebben we nog wel extra hulp nodig. Het is erg belangrijk om hier mensen met kennis voor te hebben. Als er experts op het gebied van vaste inrichting (zowel binnen als buiten) vrijwillig met ons mee willen denken, horen we dat graag!

 

Het mooie is dat we bij alles proberen rekening te houden met de diversiteit van de bewoners. Zoals: de hoogte van de keukenkastjes (i.v.m. lengte van bewoners), soorten vloerbekleding (i.v.m. visuele beperking van bewoners) of soorten deurgrepen (i.v.m. motoriek van bewoners). We zijn erg benieuwd naar ervaringen van anderen op dit gebied.

 

TEKST Marlous van Grieken